kuchnia włoska

Kuchnia włoska – czym się charakteryzuje?

Ostatnio recenzowaliśmy dania kuchni latynoamerykańskiej. Tym razem przyszedł czas na Włochy. Kuchnia włoska kojarzy nam się przede wszystkim z daniami powstałymi z mąki, szczególnie z pizzą czy makaronami. Warto otworzyć się na nowe doznania smakowe i poznać więcej dań z karty włoskiej, bo choć kuchnia ta jest prosta, Włosi czynią z niej prawdziwą sztukę.

Kuchnia włoska: przyprawy

Ten rodzaj kuchni kojarzy nam się przede wszystkim z przyprawami – bazylią, oregano, kolendrą czy tymianku. kuchnia włoska pizzaPopularne dla kuchni włoskiej są także estragon oraz rozmaryn. To bardzo aromatyczne przyprawy, które sprawiają, że kuchnia włoska jest jedyną w swoim rodzaju cechując się niepowtarzalnym aromatem.

Baza kuchni włoskiej

Podstawą włoskiej kuchni jest to, że wszystkie potrawy powstają ze świeżych produktów. Co więcej, muszą być one bardzo wysokiej jakości. Ta – z pozoru prosta – zasada sprawia, że choć dania nie są skomplikowane, są niezwykle wykwintne i dopracowane w każdym calu. Bazą kuchni włoskiej są pomidory, ale opiera się ona na całej palecie warzyw. Nie możemy zapomnieć także o iście włoskiej oliwie z oliwek, z której słyną Włochy.

Włosi jedzą posiłki składające się z przystawek, dań mącznych bądź zup oraz deseru. Często, oprócz past, daniami głównymi są ryby, mięso, risotto czy drób. Do obiadu często podaje się białe lub czerwone wino. U nas najczęściej jadanymi potrawami włoskimi są spaghetti, pizza, minestrone, pizza czy lasagne.

Włoskie desery

kuchnia włoska deserKto nigdy nie próbował tiramisu czy panna cotty, koniecznie powinien nadrobić zaległości. Panna cotta to prosty deser składający się ze śmietany podgrzanej wraz z żelatyną, wanilii, musu owocowego, skóki cytrusowej. Całość włożona jest do foremki i czeka do zastygnięcia. To Włosi słyną z niezwykłego, aromatycznego espresso, cappucino, które jedynie we Włoszech smakują jak nigdzie indziej na świecie. Słoneczna aura sprawia, że mamy ochotę także na kremowe, włoskie lody. Choć w Polsce włoskich (z nazwy) lodów nie brakuje, to jedynie w słonecznej Italii spróbować możemy tych prawdziwych.